Litija jonu tehnoloģija

24.03.2021

Gandrīz katrs no mums katru dienu lieto šīs tehnoloģijas potenciālu, to neapzinoties. Runa ir par litija jonu bateriju (Li-Ion). Neviens mūsdienīgs mobilais tālrunis bez tās neiztiek. Šobrīd šī tehnoloģija apgūst jaunas lietošanas sfēras un jau ir tikusi līdz noliktavu grīdas transporta līdzekļiem. Kas tad šo akumulatoru tipu padara tik pievilcīgu?

Salīdzinot ar klasiskajām svina-skābes baterijām, litija jonu baterijām ir svarīgas priekšrocības. Droši vien vissvarīgākā tehnoloģijas priekšrocība – augstais enerģijas blīvums (Wh/kg), kas ievērojami palielina lietošanas laiku un gatavību transportlīdzekļu ekspluatācijai. Litija jonu baterija piesaista ar nelielo svaru un pastāvīgu spriegumu visā lietošanas periodā. Turklāt litija jonu baterijām vajag daudz mazāk laika pilnīgai uzlādei. Arī starpposma uzlāde nesamazina paredzamo litija jonu bateriju kalpošanas laiku.

  • Svina-skābes bateriju lietošanas sfēras: gandrīz visi dakštveres elektroiekrāvēji un noliktavas tehnika
  • Niķeļa metālhidrīda bateriju lietošanas sfēras: STILL ratiņi ar zemu pacēlumu CiTi One
  • Litija jonu bateriju lietošanas sfēras: ratiņi ar zemu pacēlumu EXU ar litija jonu akumulatoriem 16/18/20 un STILL palešu pārvietošanas ratiņi PalletShuttle

Ātrdarbība elastīgai izmantošanai

Izlādētai svina-skābes baterijai vajadzīgas vidēji 7,5 stundas pilnīgai uzlādei. Litija jonu baterijai jau pēc 40 uzlādes minūtēm 60% no tās uzlādes kapacitātes. Pilnu uzlādes kapacitāti darbspējīga baterija sasniedz pēc 1,5 stundām. Litija jonu bateriju starpposma uzlāde arī iespējama bez kādām problēmām un kapacitātes zuduma.

Svina-skābes baterijas zaudē daļu uzlādes periodā, kad tās netiek lietotas. Litija jonu baterijas tostarp uzlādi nezaudē. Šobrīd šī tehnoloģija vēl ir diezgan dārga. Bet pakalpojumu piegādātāji dažādās nozarēs paredz, ka jau tuvākajā laikā litija jonu tehnoloģijas izmaksas samazināsies līdz pieņemam līmenim.

STILL – vadošais novators nozarē

Kompānija STILL jau sen nodarbojas ar šo tēmu un uz šīs tehnoloģijas bāzes jau ir radījusi daudzus noliktavas tehnikas modeļus. Līdz ar elektrovilcēju CX-T un pusautomātisko iekraušanas un izkraušanas sistēmu STILLPalletShuttle izstādē CeMAT 2014 tā prezentēja vēl vienu produktu – ratiņus ar zemu pacēlumu EXU ar litija jonu akumulatoru.

Nākotnē noliktavas tehnika ar litija jonu tehnoloģiju attīstīsies kompaktuma un efektīvas veiktspējas virzienā. Pateicoties augstākam enerģijas blīvumam, var izmantot mazāka izmēra baterijas ar tādu pašu jaudu, tādējādi noliktavas platības var izmantot vēl optimālāk, pateicoties kompaktiem tehnikas izmēriem. Turklāt esošos transportlīdzekļus var pārlikt vairāku maiņu darba režīmā, jo iespējami vēl ilgāki to darbības periodi bez bateriju maiņas.

EXU Li-Ion

Elektriskie palešu ratiņi STILL EXU ar litija jonu akumulatoru – efektīvs un kompakts enerģijas ģenerators, kas piesaista ar savu nepārtraukto darbību. Iespējama ne tikai ratiņu starpposma uzlāde bez problēmām, bet arī uzlādes process notiek daudz ātrāk, nekā iepriekšējai svina-skābes baterijai: jau pēc 40 minūtēm litija jonu ir uzlādēts par 60 procentiem. Un tās nepavisam nav visas mūsdienu energotehnoloģijas priekšrocības: arī pēc 2 500 uzlādes cikliem litija jonu baterijas kalpošanas laiks ir divas reizes lielāks nekā svina-skābes baterijai.

Drošības jautājumos nākotnes tehnoloģija arī uzstāda jaunus standartus. Katrs akumulatora baterijas elements tiek kontrolēts reālā laika režīmā. Ārkārtīgi precīzā uzlādes pakāpes norāde nodrošina īpašu tā enerģijas izmantošanas efektivitāti. Tā kā litija jonu baterijas koncentrē daudz enerģijas nelielā telpā, ratiņiem EXU ar litija jonu akumulatoru piemīt tikpat augsta veiktspēja, kā ar svina-skābes bateriju. Tādējādi tie ir ideāli ratiņi ar zemu pacēlumu maksimālam darbības ilgumam rūpniecībā, tirdzniecībā un loģistikā.

Katrai litija jonu baterijai ir vadības sistēma, kas kontrolē atsevišķus moduļus un seko to darbībai. Moduļi satur augstas veiktspējas elementus un regulē spriegumu – kā bateriju vadības sistēmā – sava moduļa ietvaros. Visi komponenti ir droši aizsargāti no ārējas iedarbības un avārijas briesmām ar izturīgu un pārbaudītu AKB kameru pat nopietnos gadījumos.

JUMS VĒL IR JAUTĀJUMI?
Sazinieties ar mums jebkurā Jums ērtā veidā, lai saņemtu vairāk informācijas
Jūsu pārlūks ir novecojis iesakām to atjaunināt uz jaunāko versiju
vai izmantot citu modernāku.